tisdag 19 oktober 2010

Ekumenik i världens ögon - v ad är det?

Med anledning av en kongress i Kapstaden som pågår nu 16-25 oktober 2010 där 4 000 evangelister från alla möjliga olika länder träffas för att diskutera världens evangelisering skrev jag ett svar på frågan om: ... vad skall man tro på? Som kommentar till kort artikel i Kyrkans Tidning.
Skrivet av Margareta Maya Gustafsson
Hade det kanske inte varit bättre om dessa evangelister hade gemenskap med företrädare för andra religioner i sina hemländer, bättre än en enbart fokusering på kristendomens budskap. I grund och botten har varje uppenbarad religion samma kärna, nämligen älska Din Gud och Din nästa såsom Dej själv samt Gör inte mot Din nästa vad Du inte vill att hon eller han skall göra Dej. Detta lärde mej på 80-talet Kurt Almqvist och Tage Lindbom båda svenska kristna sufiker. och all-troende.
Den stora frågan för hela världen nu är om vi kan leva sida vid sida olika religionsutövare, kan vi alla inleda en process mot att bli hängivna ekumeniker eller åtminstone toleranta konfessiosntroende. VI här på jorden står inte längre ut med att tro: bara den egna religionen är värd uppmärksamhet och skit i alla andra religioner::. vi måste kunna lära oss att leva humant och mänskligt sida vid sida och se ännu längre än till det yttre och exoteriska. TILl det yttre skiljer sig religionerna åt men till det inre har de samma kärna för inte har väl Gud innan han uppträdde på de kristnas scen lämnat människorna i sticket flera tusen år utan uppenbarat sig i andra religiosnformer först t.e.x taoismen, hinduismen och buddismen. Mitt budskap är idag: Tänk på Din inre människa och vad har Du idag gjort för Din nästa, Dina närstående och dem Du idag mött på livets väg?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar