söndag 14 mars 2010

gudar, helgudar och kvinnliga halvgudar??

KIRKE - en kvinnlig halvgud???? ur Symbollexikonet som skrivits av män beskrivs kvinnan som troll och häxa, vad blir det av det gudomsliknande? finns det bara hos de manliga gudaväsendena? En gudasaga publicerar jag här, medan modersrättsliga skeenden i vår civilisations historia fortfarande väntar på sin förlösning:


T.ex. så beskrivs en kvinnliga halvgud, Jag citerar avsnittet om halvgudinnan Kirke, för en kvinnlig gudom hel o hållet finns väl inte?:


""""Kirke (latin Circe), i den grekiska mytologin en kvinnlig halvgud med egenskaper som leder tanken till häxa, dotter till solguden Helios. Om henne berättades att hon förvandlade många av de män hon älskade till djur; Picus, Saturnus´ son gjorde hon om till en hackspett. Mot den unge havsguden Glaukos, som bad henne om en älskogsdryck, hjälpte inte hennes vanliga knep, men i stället förvandlade hon hans käresta, Skylla, till ett vedervärdigt sjöodjur, ett monstruöst vattenväsen, som blev ett hot mot sjöfarande.

Bäst känd av Kirkes bravader var hennes äventyr med sjöfararen Odysseus, vars reskamrater hon förvandlade till svin. Det var bara Odysseus själv hon inte lyckades förtrolla, eftersom han fått trolldomsörten Moly av guden Hermes (Mercurius). Sjöfararen tvingade henne att åter förvandla hans besättning till män; därefter stannade han ett år hos den förälskade trollkvinnan och frigavs till sist med många goda råd. Kirkes gestalt symboliserar förföriska kvinnliga varelser, som med sin trolldomskraft får beundrarna att glömma sin värdighet"""""


sid. 220-221 ur "Symbollexikonet av Hans Biedermann i översättning av Paul Frisch och Joachim Retzlaff på bokförlaget Forum på svenska 1991.


Så blir historia och mytologi sammanblandat, och jag ser rädslan för det andra könet lever vidare i en häxkult, när kvinnors liv och ve skall beskrivas, vidskepelsae och gudomsligande vilar sida vid sida i vår kultur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar